Španielske vtáčiky patria bezpochyby k našim najobľúbenejším jedlám. Svoj pôvod nemajú v Španielsku, ako by mohol napovedať názov receptu, ale najskôr na dvore cisára Rudolfa II., kde varili aj španielski kuchári. Počas storočí sa recept menil, až získal svoju dnešnú podobu. Dnes ide o dusený závitok z hovädzej roštenky, naplnený anglickou slaninou, párkom, vajíčkom a kyslou uhorkou, ktoré vytvárajú na reze krásnu farebnú štruktúru. Závitok je zvinutý a vzhľadom sa podobá vtáčiku. Podáva sa s ryžou alebo žemľovými knedľami preliatymi lahodnou šťavou a je to veľká dobrota.
Na štyri väčšie porcie s ôsmimi vtáčikmi si pripravte:
- 1 kg hovädzích plátkov (cca 8 plátkov)
- 5 väčších cibúľ
- 4 varené vajíčka
- 8 mini párkov
- plnotučnú horčicu
- kyslé uhorky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
- 0,5 kg ryže
- asi 300 ml vody
A ako postupovať?
Plátky mäsa naklepte, osoľte a okoreňte zo všetkých strán. Z jednej strany mäso potrite plnotučnou horčicou a na plátok mäsa položte kyslú uhorku, párok a polovicu vajíčka. Plátok mäsa zrolujte a za pomocou nite alebo špáradla mäso zaistite, aby náplň nevypadla.
Do väčšieho pekáča vložte nakrájanú cibuľu a položte na ňu pripravené vtáčiky. Potrite ich ešte horčicou a všetko podlejte vodou. Vložte do rúry vopred predhriatej na 220 °C a nechajte mäso sprudka opiecť po dobu asi 30 minút. Potom pekáč zaklopte vekom, a znížte teplotu na 170 °C a pečte ešte zhruba 1,5 až 2 hodiny domäkka.
Akonáhle sú vtáčiky upečené, odležte ich bokom a šťavu prelejte do hrnca. Pridajte hovädzí vývar a všetko rozmixujte za pomoci tyčového mixéra. Rozmixovanú omáčku nechajte ešte 5 minút variť. V prípade potreby dochuťte soľou. Podávajte s varenou ryžou alebo žemľovou knedľou. Dobrú chuť!
Tip: Pokiaľ vaša rúra pečie nerovnomerne, skúste ju vymeniť za modernejšiu. Napríklad inteligentná kombinovaná rúra MORA VTCS 777 BX v robustnom nerezovom prevedení má nielen extra veľký objem 77 l, ale tiež pečie rovnomerne. Klenutý vnútorný tvar bol kompletne prepracovaný; vzduch prúdi vďaka novému riešeniu vykurovacích telies i rozmiestneniu ventilačných otvorov rovnomerne a teplota v celom priestore rúry je stabilná. Rúra vám okrem tradičného pečenia otvorí dvere aj k mnohým ďalším moderným možnostiam prípravy pokrmov. Disponuje funkciou pary, a preto ponúka perfektné výsledky nielen pri pečení pečiva, ale aj pri zdravej a chutnej príprave mäsových, rybacích a zeleninových pokrmov. Rúra má tiež teplotnú sondu a 22 automatických programov pečenia vrátane programov na prípravu dezertov, chleba, hydiny, pomalého pečenia pri nízkej teplote alebo dokonca pizze. Stačí vybrať typ jedla a jeho hmotnosť a rúra zvolí správnu teplotu v úctyhodnom rozsahu 30 °C – 300 °C, ako aj správny typ ohrevu, čas pečenia a dokonca navrhne odporúčanú polohu v rúre. K dispozícii je aj funkcia pre zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku; pridaním pary sa povrch stane chrumkavejším. Aj zložitejšie pokrmy ľahko pripravíte pomocou pečenia krok za krokom, pri ktorom na začiatku všetko nastavíte a rúra sa postará o zvyšok. Veľkorysý vnútorný priestor rúry je klenutý tak ako v tradičných kamenných peciach, čo zaručuje dokonale rovnomerné pečenie aj objemných jedál. Jednoduché čistenie rúry uľahčuje parná funkcia EcoClean na odstránenie väčších nečistôt a priebežné katalytické čistenie ventilátora, ktoré sa samo spustí, keď rúra dosiahne teplotu 85 °C. Rúra spadá do energetickej triedy A+. Stojí 449 EUR.
Ďalšie recepty nájdete tu: