Ľudia, ktorí nepijú kávu (nepočítame instantné napodobeniny kávy), to možno nevedia, ale káva, to nie je len jedna chuť. Svet kávy je plný rôznorodých chutí, ktoré priama nabádajú k tomu, aby ich človek objavil čo najviac. Ale čo vlastne na výslednú chuť kávy vplýva?
Terroir
V prvom rade terroir. Tento pôvodom francúzsky termín, ktorý sa používa hlavne (ale nie výlučne) vo vinárstve, označuje súhrnný vplyv (najmä) prírodných podmienok konkrétneho miesta na tu pestované rastliny. Jednoducho povedané aj to, kde kávovník rastie, má vplyv na chuť kávy.
Odroda
Čo sa kávovníka týka, poznáme zhruba 130 druhov. Na produkciu kávy sa však využíva len arabica, robusta a čiastočne aj liberica. Tým však delenie nekončí. Ak sa pozrieme na samotnú arabicu, poznáme stovky odrôd. A ako už určite správne tušíte, každá z týchto odrôd má svoje špecifické chuťové vlastnosti.
Metóda zberu a spracovania
Ďalší zásadný vplyv má zvolená metóda zberu a spracovania kávy. Zrejme vás neprekvapí, že skvelá výberová káva nie je zbieraná strojovo, ale výlučne ručne (a aj to len selektívnym zberom a nie česaním).
Čo sa spracovania kávy týka, to poznáme suché, mokré a polo-mokré. Tu už nemožno niektorú z metód vyložene označiť za horšiu z hľadiska kvality kávy (ako v prípade strojového zberu), keďže rôzne chute a rôzne charakteristiky kávy sa dosahujú určitými spôsobmi spracovania.
Stupeň praženia
Čo sa výslednej chuti kávy týka, na záver je dôležitý aj stupeň praženia. Svetlejšie pražené kávy sú ovocnejšie, acidnejšie a tiež sladšie. Tmavšie pražené kávy majú zas silnejšie telo, sú horkejšie a ich acidita je nižšia.
Iste, na výslednú chuť kávového nápoja, ktorý si doma pripravíte, má vplyv aj to, čo s kávovými zrnami urobíte, keď vám budú doručené z vášho obľúbeného eshopu s kávou. Svoj vplyv totiž má aj hrúbka mletia kávových zŕn, či napríklad spôsob prípravy kávového nápoja, ale ak by sme nebrali do úvahy to, čo s kávovými zrnami urobíte už vy doma, posledným vplyvom na výslednú chuť kávy je práve stupeň praženia.
Zdroj obrázka:
Autor: Antonioguillem / Stock.adobe.com