Mäkké medovníčky s lúčnym medom Medokomerc

111

Suroviny:

medovniky2 400g hladká múka

140g

50g masla

2 vajíčka

2 lyžice lúčneho medu Medokomerc

1 lyžička jedlej sódy

1 lyžička perníkového korenia

1 žĺtok

bielková poleva

Postup:

1. Zmiešajte všetky suché prísady v miske, pridajte ostatné ingrediencie a ručne spracujte na makké cesto.

2. Hotové cesto zabaľte do mikroténovej fólie a nechajte cez noc odležať v chladničke.

3. Trúbu predhrejte na 160 stupňov a plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.

4. V malej miske rozmiešajte žĺtok s jednou lyžicou vody.

5. Cesto vyvaľkajte a vykrajujte tvary, ktoré ukladajte na plech.

6. Pečte 8 -10 minút a ihneď po vytiahnutí z rúry potrite hornú stranu medovníčkov rozšľahaným žĺtkom.

Medové varené vínko

varené vinoKto by nemal rád vôňu vareného vínka, ktorá prevonia celé okolie krásnou hrejivou vôňou. Existuje však zdravšia varianta, ako obľúbené varené vínko osladiť. Stačí nahradiť cukor lučnym medom Medokomerc.

Budete potrebovať: 8 ks klinčekov, celú škoricu, 4 ks badyánu, 4 lyžice lúčneho medu Medokomerc a liter kvalitného červeného vína.

Na kvalite vína nešetrite, pretože kyslé víno neprebijete ani tým najlepším medom a taktiež vás nebude bolieť hlava. Nalejte ho do hrnca, pridajte korenie a priveďte k varu. Dávajte pozor aby sa víno neprevarilo! Akonáhle začne bublať, je hotové.

Lúčny med Medokomerc si najskôr predhrejte, aby byl tekutejší. Na jeden hrnček počítajte s jednou lyžicou, ktorú do neho nalejte najskôr. Potom zalejte horúcim vareným vínkom aj s korením.  Nebojte se, že by med stratil svoje zdraviu prospešné látky, pretože pri tak krátkom pôsobení a postupnom ochladzovaní vareného vínka vám nielen vylepší chuť, ale taktiež posilní imunitu!

Medovníkové nepečené guličky

Medovníkové guličky hravo pripravíte za hodinku.  Tento recept je na cca 20 porcií.

2545Budete potrebovať:

Na cesto:

500 g hladkej múky

2 vajíčka

4 lyžice lúčneho medu Medokomerc

200 g práškového cukru

60g masla

2 lyžičky jedlej sódy

Na krém:

250 g masla

1 plechovku karamelového kondenzovaného mlieka

Ako na to:

Do väčšej misky nalejte rozpustené maslo a tekutý med. Pridajte vajce a cukor a premiešajte, dokým sa všetko pekne neprepojí. Múku zmiešajte s jedlou sódou, nasypte do misky a vymiešajte do cesta.  To potom rozváľajte jte na pečiacom papiere na dve rovnako vysoké placky (dva plechy).  Pečte asi 10 minut na 180 °C , po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť.

Teraz prišial čas na prípravu krému. Kondenzované mlieko zmiešajte s mäkkým maslom. Keď vám vychladne cesto, rozdrťte ho alebo rozmixujte. Asi dvě hrsti si dajte zvlášť, tie pôjdu navrch, zbytok nasypte do krému a premiešajte. Následne prikryte a dajte na dve hodiny do chladničky.

Zo vzniknutej medovej zmesy vytvarujte guličky, ktoré obaľte v zmesy, pridať môžete aj rozmixované orechy. Guličky poukladajte do papierových košíčkov a šup späť do chladničky.  Vzhľadom k tomu, jak sú dobré, tak ich do Vianoc asi neuchránite, ale nič vám nebráni je urobiť znova. ☺

Medové kornútky

25545Budete potrebovať:

200 g hladkej múky

50g lúčneho medu Medokomerc

1 vajíčko

165 g múčkového cukru

½ lžičky jedlej sody

Čokoládu na varenie

Zo všetkých surovín vytvorte cesto a dajte mu aspoň pol hodiny odpočinúť v chladničke.  Následne na pečiacom papiery alebo múkou posypanej ploche rozváľajte tenký plát a vykrájajte cca 5 – 6 cm koliečka.

Rúru predhrejte na 160 °C. Koliečka nedávejte hromadne na plech, ale len po troch a nechajte ich pár minút piecť. Potom ich vytiahnite a opatrne tvarujte kornútky alebo môžte aj trubičky. Širšiu stranu trubičky namočte do horúcej čokolády a nechajte ztuhnúť.

Kornútky či trubičky môžete plniť ľubovoľným krémom, takým ktorý máte najradšej vy sami!

2429577

Lúčny med Medokomerc s chuťou a vôňou rozkvitnutej lúky, odporúčame v najväčšom balení 900 g, aby ste tak mali poriadnu zásobu pre seba aj svojich blízkych počas celých sviatkov! Pre viac informácií navštívte www.medokomerc.cz