Zaobstarajte si udiareň a užite si lahodné údené mäso kedykoľvek budete chcieť

48

Údené mäso je pochúťkou, ktorú miluje snáď každý, kto má rád mäso. Pojedáme ho nielen na oslavách, ale aj cez Vianoce a inokedy. Možno len tak, na chlieb s horčicou, alebo k hrachovej kaši či kôprovke – jednoducho delikatesa, ktorá by nemala chýbať v žiadnej chladničke či mrazničke v zimnej sezóne. Aby ste však nemuseli kupovať predražené údené mäso zo supermarketu, o ktorého kvalite môžeme zdĺhavo hovoriť, vyúďte si svoje, lahodné, rozplývajúce sa na jazyku. V takom prípade by vám udiareň na záhrade nemala chýbať.

Údenie, ktoré nepridáva starosti

Na výber máte rôzne udiarne. Tí, ktorí si potrpia na klasiku, ktorá je tiež ideálom a k údenému mäsu patrí, nech si zaobstarajú drevenú udiareň. Bočné ohnisko zaistí plynulú reguláciu teploty a mäso bude mať neodolateľnú chuť po dyme. Stačí mať drevo, napríklad slivku alebo si zaobstarať údiace brikety. Záleží len na vás, čomu dáte prednosť.

Na druhú stranu, ak si potrpíte na chuti údených rýb, čo je naozaj pochúťka, napríklad taký údený losos, makrela, kapor, pokojne aj úhor, dokonale vám poslúži udiareň na ryby, a to najlepšie elektrická a kompaktná. Pokiaľ si prezriete ponuku od firmy GrilyKrby.sk, uvidíte tu veľký výber udiarní, a práve udiareň Bradley Smoker 4 a Borniak 70 budú svojimi rozmermi a ostatnými parametrami ideálnymi parťákmi pre domáce údenie.

Zabúdať by ste nemali ani na príslušenstvo k udiarňam, ktoré zahŕňa rošty, háčiky, teplomery, generátory studeného dymu a ďalšie.

Aké mäso bude ideálne?

Nielen mäso, ale aj syry a už spomínané ryby je možné vyúdiť. Avšak medzi najobľúbenejšie mäso na údenie patrí bravčové – kotleta, krkovica, bôčik a ďalšie. Veľkou obľubou sú aj klobásy a tvrdé salámy. Či už do udiarne umiestnite akékoľvek mäso, dôležitá bude jeho príprava, teda správne naloženie. Každý z nás nakladá mäso inak, niekto ho posolí kuchynskou či morskou soľou a zabalí do potravinárskej fólie. Iní zase mäso nasolia, potrú roztlačeným cesnakom a naložia do suda. Či už to robíte tak či tak, následne nechajte mäso dva až päť týždňov odpočívať.